Mina favoriters framträdadenSkivrecension: Maria Haukaas Storeng-Hold On Be StrongMaria Haukaas Storeng är tjejen som tog oss alla med strom när hon förra året stod på ESC scenen och framförde sin  schlager låt Hold On Be Strong som med sin inspiration av R&B slutade på en mycket hedersam 5 e plats i och med den topplaceringen så var Norge det ända landet i Norden som placerade sig i topp 10. Efter tävlingen fick Maria en megahit i hela Europa, hon hann medverka i Allsång På Skansen och tillsammans med Anna Sahlene bli förfrågad om att tävla i Melodfestivalen. År 2004 stod denna tjej framför den norska idoljuryn och redan då visste juryn att en ny stjärna var född. Allt flöt på som ett rinnande vatten ända fram till när det var 6 stycken kvar och Maria snubblade på målsnöret för en top 5 placering, men trots att hon åkte ut ganska tidigt så är hon idag den idoldeltagare det gått allra bäst för. Ni som tyckte om henne i fjol missa då inte att Maria tillsammans med Anna Sahlene den 28 Februari tävlar i den sista deltävlingen av Melodfestivalen.

Jag tycker att Maria är en riktigt bra sångerska med en oerhört bra styrka i sin röst. Efter att ha hört ESC låten var man ju bara tvungen att höra sångfågelns album och en sak är säker det är inga texter som inte handlar om något eller sådana som bara innehåller otroligt ointressanta saker utan det är vettiga texter som är välskrivna och genomtänkta. Visst är albumet bra och det finns en hel del bra låtar men ingen av dem är riktigt min stil. Låten Find Your Way Soon är väl den som mest är min stil. Jag tycker inte om när folk säger att något är utjatat fråga mig inte varför men hur som helst så måste jag faktiskt säga att Hold On Be Strong är ganska uttjatad och det är mitt fel. Låtarna Never Let Go och  The Hurting Kind är verkligen fina och det finns ett enormt budskap med dem. Marias röst kommer också fram väldigt bra.
Skivan får SSS

Nytt för i år

5 bidrag går vidare. Vi visar snabbgenomgångar av låtarna. Slussen är fortfarande öppen och folket fortsätter rösta.
Bidrag 1 | Bidrag 2 | Bidrag 3 | Bidrag 4 | Bidrag 5

Vi avslutar röstningsomgång 1, och läser av de olika bidragens position.
De 5 bidrag som finns kvar delas nu upp i 2 separata dueller.
Vem som möter vem beror på antalet röster de har när vi avslutar röstningsomgång 1, enligt gängse seedningssystem som används i sportsammanhang.
Deta innebär att den som ligger 1:a i antal röster möter den som ligger 4:a i antal röster samt den som ligger 2:a i antal röster möter den som ligger 3:a i antal röster.

Vi nollställer räkneverket, och varje duell startar om från noll.
Vi öppnar slussarna för respektive duell, och varje bidrag har kvar sina röstnummer från tidigare.

Bidrag 1 mot Bidrag 4
En finalist och en andra chansen-deltagare presenteras. Vinnaren av duellen får framföra sitt bidrag igen på scenen.

Bidrag 2 mot Bidrag 3 eller Bidrag 5
En finalist och en andra chansen-deltagare presenteras. Den femte försvinner. Duellerna utgörs av de bandade framträdandena. Internationella juryns val (se nedan) presenteras. Vinnaren av duellen får framföra sitt bidrag igen på scen.

Internationella juryns val:
En internationell jurygrupp kommer under varje deltävling att utse sin favorit med inriktning på Eurovision. Om internationella juryns favorit skulle sammanfalla med svenska folkets förstahandsval övergår platsen till internationella juryns andrahandsfavorit.

Skulle även denna sammanfalla med svenska folkets andrahandsval övergår platsen till internationella juryns tredjehandsfavorit. Inget av dessa inbördes förhållande kommer att redovisas förrän hela tävlingen är avgjord, precis som alla röstningssiffror.

Den internationella jurygruppen kommer i Andra chansen att utse den 11:e finalisten, vilken är en av de 4 bidragen de tagit vidare från de 4 deltävlingarna.

Den internationella jurygruppen kommer även att bli en ny och 12e jurygrupp i finalen. Fortfarande är det så att de numera 12 jurygrupperna bara har 50% av röstviktningen gentemot folkets röst.


Källa svt.se (Gäller för alla inlägg om schlagern)


Sverige i semifinal 1

Nu är det alltså klart att Sverige kommer tävla i den första semifinalen, men varför hamnar Sverige alltid i en semi med alla balkan länder. Det betyder: Sverige KOM IGEN! Rösta fram den absolut bästa låten och även den som ni tror kommer lyckas bäst i balkan och numera norden. Åhhh Malta! Vill ni att jag ska berätta varför jag tycker om Malta?
Tisdag 12 maj 2009
Sverige
Bosnien-Herzegovina
Israel
Belgien
Andorra
Tjeckien
Montenegro
Island
Georgien
Bulgarien
Portugal
Schweiz
Makedonien
Finland
Vitryssland

Så här säger Christer Björkman om att vi ska tävla i semi 1:
- Efter att vi har tävlat på tisdagen kan vi i lugn och ro se och njuta av de övriga konkurrenterna som tävlar på torsdagen.
Det ger oss ett mentalt försprång och en möjlighet att ladda batterierna inför finalen. För dit ska vi,
Det ger oss ett mentalt försprång och en möjlighet att ladda batterierna inför finalen. För dit ska vi,
Turkiet
Rumänien
Malta
Armenien

Pics på scenen

Nu kan man se bilder på scenen jag måste säga att jag tycker den är riktigt snygg! Vad tycker ni?
Scenografin 2009

Så här kommer det att se ut med rätt belysning.

Och ungefär så här kommer det området av scenen att se ut.
Scenografin för Melodifestivalen 2009.

Scenen är gjord av Viktor Brattström:

Viktor Brattström, hur kommer det sig att det är du som gör scenografin i år igen?
- De är väl nöjda med vad jag har gjort tidigare. Det är ett roligt jobb, mycket tack vare att det är så många inblandade. Man kan bolla idéer med varandra och alla är skickliga inom sitt område.

Scenografin är alltså ett samarbete mellan flera olika parter. I de första mötena, tas ett antal värdeord fram, som genomsyrar hela produktionen. Utifrån dessa har Viktor Brattström sedan samlat inspiration. Därefter kommer inspel från bland annat de som arbetar med ljus och de som bygger scenen.

Beskriv scenografin i år
- Till skillnad från förra året har vi en större sammanhängande dansyta. Dessutom blir det mer rörlig grafik än tidigare. Det finns också rörliga scenmoduler som kan flyttas runt för att få scenen dynamisk så att den passar till olika sorters uppträdanden.

Scenografin ska också förmedla en känsla av gränslöshet. Som åskådare ska man känna att man inte riktigt vet var gränserna går, man kan inte se var scenen börjar och slutar och får känslan av att något fortsätter runt hörnet.

Efter att ha framfört sitt bidrag sätter sig artisten i greenroom, bredvid scenen. Tidigare har artister och upphovsmän suttit tillsammans. Hur ser det ut i år?
- Det blir lite annorlunda. Istället för att artisterna sitter vid bord, bidrag för bidrag, med låtarnas upphovsmän, kommer artisterna nu att få sitta tillsammans.

Där det förra året stod barbord och stolar finns i år soffor. Flera artister kommer alltså att få dela soffa, medan upphovsmännen däremot kommer att sitta på första parkett.

Hur kommer det sig att ni ändrat upplägg för greenroom?
- Man måste våga testa lite nya grepp. Vi får se hur det går, om det inte fungerar bra får vi väl ändra på det till nästa gång. Det försöker vi göra hela tiden, testa olika saker.

Om det är något i scenografin man absolut inte får missa, så är det ...
- Mönstret som vi tagit fram. Det är tryckt på en matta som klär stora delar av scenen.

Intressant fakta:

För att bygga upp och riva ner scenen krävs ca 35 personer.
5 personer följer med turnén och scenchefen Tobias Berg.
I varje stad tillkommer sedan 30 lokala så kallade humpare
som hjälper till med scenbygget.

Bygget ska ta högst två dagar och rivningen fem timmar.

Till scenen går det åt 300 kvm mönstrad matta och
 230 kvm dansmatta. Det mesta slängs när turnén är över.

Viktor Brattström dyker upp på tre ställen under turnén
 för att se till att allt fungerar som det ska och kollar
om något behöver bytas ut.


Nedräkning

Ville bara säga att den 7 Februari sätter festivalen igång. Alltså är det 12 dagar kvar. Mer info kommer

Skivrecension: EMD- A State Of MindSveriges alldeles egna pojkgrupp är hetare än någonsin. Det var många tjejer som släppte en hel del tårar när beskedet om att EMD skulle ta en time-out kom. Men under sommaren var ända tillfället då vi inte fick se grabbarna på scenen men det fanns en ända andledning till detta och det var att Danny är superstjärna i balkan och baltikum men nu så är han äntligen tillbaka och EMD är hetare än någonsin. Nu finns det all hopp i att grabbarna ska ta sig vidare från sin deltävling och för många säkert vinna hela tävlingen. Om de gör de så finns det ju ett försprång med att Danny är igenkänd. Sedan självklart om låten är en riktigt bra låt.

Jag tycker att Förutom att EMD är tre riktigt begåvade killar så har de lyckats få en hel del bra låtar. Om jag har förstått det rätt så har de även skrivit en hel del låtar själva. Min personliga favoriter är nya singeln Alone, For Love, Run To You och sedan årets låt Jennie Let Me Love You. Dessa 3 killar kan gå långt. Om jag ska vara helt ärlig så är jag inte ett dugg förvånad att A State Of Mind sålde platina för denna skiva är väldigt bra. Kanske är det för att killarna är väldigt begåvade och riktigt trevliga som gör att plattan blir bättre? Jag kan inget annat än att ge grabbarna SSSSS skivan är en fyra men på grund av att killarna är så himla begåvade och framförallt väldigt trevliga så får de 1 poäng till.

Chanser för mina favoriter i Melodifestivalen

Foto: Vi-foto
Tävlar mot:
Scotts (Kända från Dansbandskampen)
Shirley Clamp
Caroline Af Ugglas
Alcazar
Nina Söderquist
Jonathan Fagerlund(Kan ses i Super Troupers från 2004)
Emilia
Maries Chanser:
Självklart beror det helt på låten. Jag tror faktiskt att det är det som avgör. Det är svårt att avgöra det eftersom att det inte finns en enda okänd person/grupp i denna deltävling. Men det är sant det beror på hur många som minns Nina Söderquist och Emilia. Fast Marie är väl ändå tillsammans med Shirley Clamp och Alcazar den mest kända av dessa 8? För oss ungdomar? Eller är jag helt ute och cyklar. Men jag tror att det ligger på publiken( om det är ungdomlig publik eller mer "mogen" publik.) och låten.

Deltävling 2

Måns Zelmerlöw, Foto: Marit Solblad/Vi-foto
Måns och Amy tävlar mot:
1000 miles
Lasse Lindh
Markoolio
Jennifer Brown
Lili & Susie
Cockies N Beans
Måns Chanser:
Är det många tjejer eller kvinnor och kvinnliga åldringar också för den delen. Så lär ju Måns kamma hem ett antal röster right? Men frågan är hur låten är. Måns själv har ju skrivit texten så det lär bli en bra text med tanke på att han var väldigt i somras på sommar. Men jag tror faktiskt  att låten ska vara riktigt dålig för att Måns inte ska lyckas med tanke på hans popularitet. Enligt mig är han den bästa artisten som tävlar i deltävlingen
Amys Chanser:
Det är lite samma sak som jag sa om Marie att det beror på låten. Amy har väl ändå ingen speciell publik jo det är klart men ni förstår vad jag menar. (Alla kan tycka om det hon gör). Det lär ju bli bra eftersom att Alexander Bard har skrivit musiken och han skriver ju väldigt schysst musik faktsikt. Det beror på låten. Bara inte Markoolio får till det och snor Amys plats vilket är risken, då hoppas jag att det andra chansen nästa för Amy.

Deltävling 3:
Foto: Marit Solblad, Vi-fotoMolly Sandén, Foto: Scanpix
EMD och Molly tävlar mot:
- Sofia
-Mikael Rickfors
-Maja Gullstrand
-I Got You
-Velvet
-BWO
EMD Chanser:
Världens bästa pojkgrupp gör debut i schlagern och jag tror att grabbarna har vunnit en hel del uppmärksamhet och vunnit en hel del i överhuvudtaget efter priset som årets låt och sedan deras väldigt trevliga attityd mot journalister och kulissarbetare. Ingen div pojkar det här inte. Hur som helst så dit jag ville komma med det jag sa var att det som sagt nog har vunnit en hel del på detta och kan därför ha en stor chans och dessutom kunna få lite försprång med fans, för jag menar kan EMD vinna kategorin Årets låt på grammisgalan kan de lika gärna gå vidare från en liten deltävling från melodifestivalen om det självklart har en riktigt bar låt. Som Danny har skrivit texten på.
Mollys Chanser:
Ajdå Molly tävlar mot BWO vilket är ett ganska dåligt tecken i Mollys fall. Men jag tror att om hon verkligen har en riktigt bra låt och visar avrt skåpet ska stå till 180% så kan Molly ha goda chanser att till och med slå ut BWO. Vilket inte skulle vara särskilt oväntat om hon gjorde. Men då ska hon som sagt ha en riktigt bra låt och visa sin enorma talang. Jag håller på Molly och hoppas att vägarna kommer gå för henne.

Deltävling 4:
Foto: Vi-foto
Tjejerna tävlar mot:
-Susanne Alfvengren
-ESTA NOCHE
-Star Pilots
-Malena Ernman
-Sarah Dawn Finer
-Thorleifs
A&Ms chanser:
Med två riktigt bra sångerksor och en riktigt bra låt så kan de bli farliga. Jag tror att dessa två brudar har goda chanser att ta sig vidare om de har en riktigt bra låt.
Agnes Chanser:
Efter en lysande comback med 2 hittar kan vi gott och väl säga att våran yngsta idolvinnare någonsin är tillbaka. Det verkar ju som att låten är i samma stuk som hennes hittar så det lär bli bra men det är bara att hålla tummarna för att det är en bra låt. För är det de så tror jag att vi får Agnes i finalen.

Vilka är era favoriter resten av deltagarana har ni här?

Floorfiller


Sitter och lyssnar på A*teens gamla hit Floorfiller. Minns att jag älskade låten när den kom ut och att jag blev överlycklig när jag och syster fick en karaokemaskin och en CD där denna låten var med. Efter att vi sjungit låten kanske 10 gånger var det inte så konstigt att vi kunde den utantill. Konstigt nog så tröttnade jag aldrig på den. Jag måste verkligen ha älskat den och jag måste faktiskt erkänna att jag även idag tycker att den är helt ok. Inget top tio val precis(fråga mig inte varför jag lyssnar på den) men den går att lyssna på. På tal om Marie Serneholt så har ni väl inte missat att hon och hennes hunk till pojkvän tävlar i Melodifestivalen?